20% от населението на Р Македония е репресирано
Реституционният закон не връща конфискуваните имоти на осъдените като сътрудници на "българските окупатори"

Спас Ташев

в-к "Македония", брой 20, 20 май 1998 г.

Бивш затворник от най-големия затвор на Балканите - Идризово, намиращ се близо до Скопие, изнесе в македонските медии сензационна информация. Според негови лични проучвания в затворническата картотека, до която е имал достъп при упражняването на "поправителния" си труд, в Р Македония за периода 1945-1983 г. са репресирани 350 000 души, което представлява повече от 20% от населението на републиката.

В данните не се имат предвид убийствата и побоищата в края на 1944 и началото на 1945 г., за които няма официални данни. Само по време на коледните празници през януари 1945 г., известни като Кървавиот Божик, са избити 2000 македонски интелектуалци с мотив, че били "сътрудници на българския окупатор". Парадоксалното е, че в приетия наскоро от Собранието (парламента) в Скопие реституционен закон не се предвижда връщането на конфискуваната собственост на законните им наследници. Мотивът е, че и днес жертвите се третират като "врагове на народа".

Доскорошната неофициална статистика на репресиите, водена от емигрантски организации, отчиташе "23 000 избити и 120 000 репресирани лица предимно с българско самосъзнание". Подобни данни бяха връчвани и на няколко поредни заседания на Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа. Някои днешни скопски политици се опитват да намалят новоизнесената бройка с аргумента, че в затвора имало и граждани на другите някогашни югорепублики. Това твърдение е поредният опит за оневиняване на сърбокомунизма, защото не се отчита фактът, че българите от Западните покрайнини и Македония бяха най-голям процент от затворниците в концлагерите Лепоглава, Главняча, Добой, Голи оток, Сремска Митровица, намиращи се извън македонската територия.  Не е изключено при добавянето на техния брой общото количество репресирани в Р Македония да надхвърли цифрата от 350 000 души.

Новите разкрития в Скопие обаче хвърлят и една съвършено нова светлина върху политическите процеси в Р Македония. Оказва се, че всеки 5-и или 6-и неин гражданин, или поне по един представител от семейство, са репресирани от сърбомакедонисткия комунистически режим при изграждането на новите "реалности". На фона на тези престъпления едва ли е случаен фактът, че управляващата върхушка в Скопие настоява на всяка цена България да признае тези "реалности".

[Back]