Спекулиране с паметта на Гоце

Спас Ташев

в-к "Македония", брой 8, 25 февруари 1998 г.

Преди няколко месеца скопският официоз "Нова Македония" публикува сълзлива статия, в която се твърдеше, че активист на "ВМРО-СМД" (в Скопие упорито мълчат относно премахнатата на петричкия конгрес на Организацията добавка СМД) се опитал да убие със своя автомобил Катерина Нурджиева - племенница на Гоце Делчев, която живее в Благоевград. Материалът беше изпълнен с антибългарска омраза и "доказваше", че потомката на Гоцевия род е "македонка" по националност, преследвана от българите. И съвсем естествено, "патриотите" в Р Македония се постарали да приемат на лечение пострадалата.

Въпреки че в. "Струма" бе изнесъл информация за случилото се нещастие, по време на публикацията в "Нова Македония" много подробности не бяха известни на българската общественост, което позволи на македонистите да се гаврят по един безсрамен начин с Катерина Нурджиева и да спекулират с нейното нещастие.

Какво бе премълчано в Скопие за Гоцевата племенница? В нито едно изречение не бе споменато, че Катерина Нурджиева отива в Македония през 1943 г. като българска учителка. Впоследствие тя се включва като доброволка в 12-а македонска народоосвободителна бригада "Гоце Делчев", а в края на 1944 г. организира просветното дело в Щип. През януари 1945 г.  става секретарка на първия председател на НР Македония Методи Андонов - Ченто и изпълнява тази длъжност до неговото насилствено отстраняване от Титовите палачи. След този период тя три години работи без заплата в Скопие, като организира първия курс за детски учителки в Македония. Поради интригите на сърбокомунистите тя е изгонена от работа като "бугарка". Скопските медии премълчаха, че на 24 януари 1997 г. с искане No 1064 Катерина Нурджиева се обърна към министър-председателя на Р Македония Бранко Цървенковски с настояване да бъде реабилитирана. Тя пише: "Внуката на Гоце Делчев, секретарка на Методи Андонов-Ченто, първоборец от 12-а народоосвободителна македонска бригада "Гоце Делчев", бивша учителка в Щип и бивша директорка на първия детски дом (градинка) Kатерина Трайкова Нурджиева бара (иска, б.а.) реабилитация за уволнението й по сръбските закони, че учила децата на български и како бугарка я загрозува безбедността на Македония."

Същата тази "родолюбива" преса в Скопие мълчи, че на 17 януари 1998 г. с препоръчано писмо No 306 Катерина Нурджиева се обърна за реабилитация към македонския президент Киро Глигоров с думите: "Дойдох в Македония 1943/1944 като просветител, не окупатор... От януари 1945 г. по решение на Методи Андонов - Ченто, станав негова секретарка се до неговото унищуване... Жални существа, кои не дали нищо за Македония, ме отпущия от должността директор на първата скопска градинка како "БУГАРКА" по сръбските закони... Залудо чекав сето време да добиям решение за реабилитиране, кое го побарав (поисках, б.а.) от болничниот креват. Повторно Македония ме понижи и за мене стана МАЩЕА. Дали се тоа човековите права во Македонската държава?!"

За всичко това в Скопие мълчат. Навярно се надяваха, че и този път незабелязано ше разиграят поредния со антибългарски сценарий и още една българка, потомка на велик род, че стане "македонка". Този път обаче сметките се оказаха без кръчмар.



Редакцията на в. "Македония" поема инициативата за набиране на средства за лечението на Катерина Нурджиева - племенница на Гоце Делчев. Всички дарения да се изпращат на нашия адрес:
гр. София, ул. "Пиротска" No 5, За редакцията на в. "Македония".

[Back]