Коментар: Поредните скопски опашати лъжи

Спас Ташев

в-к "Македония", бр. 14, 8 април 1998 г.

Неотдавна Институтът за национална история в Скопие издаде спомените на известния революционер Никола Русенски (Никола Петров Русенски, Спомени, Скопjе, 1997). Разбира се, Русенски е българин и това ясно личи в неговите писания. За да прикрият или поне омаловажат този неприятен за сърбомакедонизма факт, авторите на обширния предговор Даринка Пачемска - Петреска и Войо Кушевски надълго и нашироко обясняват как под думата българин не трябва да се разбира българин, а всъщност това значело "македонец" по националност, че думата българин означавала единствено религиозна принадлежност към Българската екзархия и нищо повече. На с. 30 двамата "високопосветени" македонисти разпъват на кръст българската история и заявяват: "От неговите спомени ясно се вижда, че той не се е удрял в гърдите за "българщина", нито бил склонен към ширенето на българската пропаганда между македонците, не гледал със симпатии и дори се борел срещу тези, които настоявали да "доведат България" в Македония и т.н. Той често заявява, че неговата татковина е Македония, а България я смята за друга земя".

Че това скопско твърдение е опашата лъжа, личи от автентичните думи на самия НИкола Русенски. В спомените си той пише: "Роден съм... в с. Русиново, Малешевско (Македония), от родители източноправославни българи" (стр. 35). По отношение на Кресненско-Разложкото въстание, избухнало в резултат на разпокъсването на България, той заявява: "... християнското население в Македония... гледаше на неговия довчерашен братски синор да се издига желязна граница... То искаше да бъде в контакт, искаше да живее с живота на тази държава (България, б.м.), както им бяха до вчера братски техните мъки, така и днес да им бъдат радостите на людете... Всички по-будни и по-млади от споменатите околии се вдигнаха на оръжие, искаха да премахнат границите и да се обединят със свободното Княжество България, но руските военни старшини с измама канят на гощавка водачите на въстанието и ги избиват" (стр. 37).

От думите на Русенски, публикувани миналата година в Скопие, е видно, че той нарича себе си българин, че населението в Македония в своето мнозинство е българско и иска да бъде включено в българската държава. Явно идеята за някаква небългарска Македония съществува единствено в болните глави на сърбокомунистите, които не правят разлика между желано и действителност!

[Back]