ВМРО прояви висша човешка добродетел

Стоян Лачански

в-к "Македония", бр. 11, 18 март 1998 г.

Излезе наяве истината за спасяването на евреите в България. Колкото и да е неприятно, комунистите не могат вече да спекулират с темата, че те са спасителите на евреите. И този мехур се спука. В тази акция, в това всенародно дело може да се каже, че активно вземат участие и членове на нашата организация. Така в писмо до свой приятел г-н Роналд Ешайя пише:
"Питаш ме какво аз зная за българските евреи през войната. Доколкото зная, българската църква, специално митрополит Стефан, положиха усилия да спасят  евреите: но в края на краищата бяха спасени от ВМРО, т.е. македонската  революционна организация, която не забравяше енергичната подкрепа на евреите пред Обществото на народите в Женева преди войната.

В последния момент (баща ми и майка ми бяха на гарата с раници на път към газовите пещи в Полша) една македонска делегация посетила Габровски и без церемонии му казала: "Ако един-единствен от нашите евреи бъде изпратен вън от границите, ще платите с живота си." Родителите ми бяха върнати от гарата.

Майката на Сашо Александров, съпруга на Тодор Александров, била много активна по това време. Тя беше доста близка приятелка на майка ми и в най-тежките моменти, включително няколко часа преди родителите ми да тръгнат за гарата, тя пристигнала в нашата къща и без да каже дума, прегърнала майка ми и почнала да плаче. Оттам къде отишла и какво направила не знам, но родителите ми и другите набелязани жертви били върнати от гарата."

Акцията за спасяването на евреите успява. Петимата кюстендилци - Асен Сучимезов, Димитър Пешев, Петър Михалев, Иван Момчилов, Владимир Куртев, успяват.

Не е тайна, че двама от тези петима смели мъже са членове на ВМРО - Владимир Куртев - член на ЦК на ВМРО заедно с Иван Михайлов и Жоро Настев, и Иван Момчилов - няколко пъти избиран за председател на македонското културно-просветно дружество "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил. Нещото, с което нашата организация може да се гордее, защото и този път доказва, че тя, като е национална организация, умее да защитава националните чувства и достойнството на останалите националности.

Това ни дава основание и днес да се гордеем както с хуманната човеколюбива проява на кюстендилските граждани, така и с това, че те са възпитани в родолюбивите чувства на нашата организация ВМРО.

Тази тяхна проява ни и задължава - да не забравяме нито имената им, нито делото им. Да не се забравя 9 март 1943 година като проява на висша човешка добродетел.


Владимит Куртев награден посмъртно

С орден "Стара планина" първа степен бе награден посмъртно членът на ЦК на ВМРО Владимир Куртев за енергичните му действия за спасяването на 48 хиляди български евреи през 1943 г., съобщиха от президенския секретариат.

Орденът "Стара планина" е най-високото отличие на България.

Владимир Куртев бе убит от комунистите близо година след 9.IX.1944 г. без съд, по най-подъл и коварен начин, от органите на милицията, управлявани тогава от Тодор Живков.

Вл. Куртев с подкрепата на кюстендилския комитет и на съгражданина му Д. Пешев, подпредседател на Народното събрание, успя да спре заповедта за незабавното извозване от България на първоначално предвидените 8500 души, за които бяха вече приготвени влакови композиции.

"М."
 [Back]