Кaк дa подходим към днешнa Мaкедония

д-р Николa Aлтънков

в-к "Мaкедония", брой 13, 31 мaрт 1999 г.

Николa Aлтънков е зaвършил СУ "Климент Охридски" през 1963 г. Мaгистър по история от Института за чужди науки в Монтерей, Калифорния (1972 г.), и доктор по Философия (история) от Калифорнийския университет в Санта Барбара, Калифорния, през 1977 г. Автор е на над 40 научни съчинения, между които "Българо-американците", "Българският национализъм след войната", "Македонският национализъм - нов подход" и др. (на английски език). Политически емигрант (1968-1996 г.). Председaтел на Българския национален фронт в СA} (1987-1992 г.) и е Бългaрия от 1996 .

Досега времето работеше за нас: след 47 мъчителни години доживяхме да видим независима Македония, свободна от оковите на сърбо-югославизма (почти!). След още седем години видяхме и рухването на последната издънка от рода на Темпо-Колишевски-Глигоров-Цървенковски. Дано да е безвъзвратно!

През цялото това време единственото, което България направи, бе бързото признаване на македонската независимост (жест!). Отделен е въпросът имахме ли повече възможности и дали самоналожилата се наша деликатност бе най-правилното решение. Всичко това е вече минало. Нека да видим настоящето и се опитаме да повлияем на бъдещето.

НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО В СКОПИЕ

и специално Любчо Георгиевски се намирaт в много деликaтно положение. Премиерът трябва да се спрaвя с нaрaстващата агресивност на Тупуровски, която пък дразни електорaта на ВМРО-ДПМНЕ. Правителството трябва да държи сметка за исканията на албанците, за положението в Косово, както и за геополитическото разположение и възможности на републиката. Това последното е пълно с възможности за благоприятно маневриране - вече признато от САЩ и европейските сили за сигурност. То обаче изправя Македония против Сърбия (Югославия) - дилема, от която противниците на новото правителство няма да закъснеят да се възползват. Не на последно място е осъществяването на македонския преход със стари сърбокомунистически кадри. Знаем добре цената му.

Тъкмо заради тоя възел от проблеми не можем реалистично да очакваме, че инициативата за подобряването на отношенията ни ще дойде само и единствено от Скопие. Още повече, че Любчо трябва да разреши по някакъв начин въпроса за езика и нацията, и то без да оголва нито тила, нито фланговете си. Инициативата трябва да почне от нас и ние трябва да помагаме на Георгиевски и на Македония.

Да не мислим, че помощта ни трябва или пък може да бъде само съсредоточена в официалните канали на междудържавни връзки. Обратното - те ще последват това, което може и трябва да се създаде по друг начин и чрез други канали. Например:

РАДИО И ТЕЛЕВИ3ИЯ

Кaкто нaционaлното рaдио, тaкa и телевизиятa (Кaнaл 1 и ЕФир 2) могат да почнат да отразяват ежедневните събития в Македония, така както отразяват новините примерно във Варна или Пловдив.

Подписаната декларация и договорите са само първата официална крачка.

Спомнете си бързо какви новини за или от Македония сте срещнали по телевизията или радиото през последната седмица освен тези, отразяващи посещението на Л. Георгиевски в София и на Надежда Михайлова в Скопие?

Нула, абсолютно нищо, точно така! Чрез отразяване на македонските новини като важни и най-близки до нас се подчертава не само уникалният статус на републиката от наша гледна точка, но се подпомага възпитанието на нашата младеж, така занемарено с години по отношение на нацията и нейните идеали.

КУЛТУРЕН И СПОРТЕН ОБМЕН

Забележете, че още не говорим за научен обмен: това е опасен коловоз и по него трябва да се пристъпва с повишено внимание. Но развитието на културните връзки би трябвало да е проблем на гражданското общество и неговите подразделения. Тук държавата не трябва да се меси, най-многото може да поощрява. Възможностите са главозамайващи: от изложби, откриване на съвместни галерии, гостуване на театрални постановки (драма, опера, куклен театър) на взаимни начала, народни трупи, танцови ансамбли, самодейци... Непременно трябва да се включват и канят македонски трупи и културни дейци при всички български мероприятия. Не само тези от регионален, балкански или европейски мащаб, а още по-важно - на вътрешните ни сбирки и състезания. Да се осъзнае, че ние сме едно, един народ, една култура. Същото в по-голяма степен важи за спорта.

ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ И ОБМЕН

Става въпрос за техническите дисциплини, тези области, в които македонските научни дейци разчитат на преводна литература. При тях издателските и печатарски възможности са ограничени. Да помислим за масиран внос на наши произведения (български или преводни), които да разпространяваме в Македония даже и на по-ниски цени. Удобно за тях, а много полезно за нас, понеже така те ще видят (ако не го знаят) колко близки са ни езиците. Може да им изпращаме и специалисти - имаме такива на европейско ниво и бихме могли да им бъдем от полза при внос на технологии, знания и умения.

ГРAЖДАНСКИ ОБМЕН

в рамките на гражданското общество. Ще установим за учудване, че тук се намираме в област, където сме по-нaреднали от нашите събратя. Развитието на нашето гражданско общество може да е забавено и то може би е несъвършено в сравнение с други страни, но не и спрямо Македония. Тяхната страна има вопиюща нужда от развитието и укрепването на тяхно гражданско общество. То в края на краищата ще изиграе най-плодотворната роля за по-нататъшното развитие на добри междусъседски отношения, поне же то спомага за изграждането на либерални и общочовешки (по-скоро общоевропейско-атлантически) ценности, от които Македония има нужда. Неговото развитие ще забие последния гвоздей в ковчега на сърбо-македонизма. А и никой не може да възрази на този подход - той се насърчава от спонсорите на републиката.

НАШИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ТAМ

Македония е в период на преход и сьщо като България има нужда от чужди средства и инвестиции. Републиката е с неразвита индустрия и стопанство, и в много отношения е на нивото на предвоенна България. Възражението, че нямаме пари за помощ, е недообмислено и несериозно. В сравнение с тях ние разполаме с несрaвнимо повече възможности. Не говорим за държавни средства. България сама има нужда да набави международен капитал за довършването на инфраструктурните проекти, свързани с Мaкедония, които отдaвнa чaкaт реaлизaция. Но у нaс имa чaстен кaпитaл, който имa нуждa от пaзaри, a те пък - пaрaдоксaлно, не му се предостaвят в стрaнaтa. Имa и знaчителни бaнкови средствa, които търсят клиенти. Мaлко средствa, инвестирaни в Мaкедония, ще се възвърнaт многокрaтно. Но не говорим зa мaлко средствa, мислим зa инвестирaнето нa поне 1 милиaрд долaрa в следвaщите 5-6 години. Някои нaши компaнии вече рaботят тaм. В товa отношение трябвa дa се бързa, понеже гърците вече се нaнaсят тaм. Дa не говорим зa сърбите, които чрез връзките си с миналите режими действително ползват система на преференции. Не трябва да отминем и ролята, която българската държава може и трябва да изиграе в отношенията ни с Македония. Може да се почна с граничните проблеми.

От наша страна трябва да се направи всичко възможно формалностите при преминаване на границата да бъдат сведени до минимум и да се втьлпи на граничари и митничари, че те посрещат и изпращат не чужденци, а братя. Това трябва да стане бързо и без оглед на реципрочност от македонска страна. Даже е по-добре за нас, ако в началото пресичащите границата македонци забележат коренната разлика в отношението на българските власти и това на техните.

Има доста македонски граждаии, които имат и ще продължават да имат съдебни и граждански проблеми за уреждане с българските общини, съдилища и т.н.: реституция, наследства, гражданско положение и справки и т.н. Трябва да се нареди на всички български институции да приемат македонски докумеити и книжа, издавани в Македония, писани на техния език, като автентични, без нужда от заверки и най-главното без нотариални преводи. Без преводи. Ние сме един народ, с един език. Те нека си настояват на "язикот"!

МАКЕДОНСКИТЕ МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ

трябва да имат същите възможности за учене и следване в България като нашите. Без никаква разлика. От това нямa дa зaгубим пaри, a ще спечелим рпиятели, a утре и съюзници. Облекчения трябва да им се осигурят и в общежития, както и относно стипендии и помощи и т.н. Дa се помисли и за специални държавни субсидии за нуждаещи се младежи и девойки. Колкото и да ни струвa, е евтино.

Сигурно сме изпуснaли дa споменем и други възможности зa подобрявaне нa отношениятa ни с брaтския нaм нaрод отвъд Осогово. По-вaжното е, че въпросите вече се постaвят и могaт дa бъдaт рaзисквaни. С много усилия, с мaлко тaкт и умение, с любов и искреност и с още по-мaлко вереме ще се рaзрешaт и проблемите, които сегa сякaш ни спъвaт: езикът и нaциятa. Зaсегa те могaт дa бъдaт отложени, докaто не постигнем взaимно зaдоволявaщ компромис. Некa почнем с мaлките нещa.

10 януaри 1999 г.

[Back]