Възрожденецът Петър Мaринов създaде през 1937 г. пaтриотичнaтa оргaнизaция "Родинa"

Георги Митринов

в-к "Мaкедония", брой 15, 14 aприл 1999 г.

Доскоро се радвахме на живото присъствие на отиващия към столетна възраст родоповед Петър Маринов. Роден е на 8 март 1903 г. в с. Проглед, Смолянско. Начално и основно образование получава в родното си село и в Чепеларе. След завършване на Пловдивската семинария, в началото на 30-те години на века, по внушение на големия родоповед Стою Н. Шишков той заминава за Смолян, където работи за културното издигане на родопските българи и особено на българите мохамедани.

С негово активно участие през 1937 г. в Смолян е създадена българомохамеданска културно-просветна и благотворителна дружба "Родина", която да работи за патриотичното възпитание на българите мохамедани, а също за "стопанско и икономическо издигане на Родопския край". За кратко време дейността на организацията се рaзраства и обхваща почти цялата Родопска област. Родинци се борят за замяна на турско-арабските имена с български, за премахване на старото облекло у жените и замяната му със светско, за извършване мюсюлманските религиозни обреди на роден, български език, като за целта и Коранът е преведен на български език. Петър Маринов като секретар на организацията в Смолян подготвя издаването на сборниците "Родина", в които се публикуват вести от организационния живот, а и множество краеведски материали, написани от българи мохамедани, доказващи българския произход на родопското население. Той написва и близо 10 пиеси на родопски диалект, посветени на злободневни теми - като борбата срещу отживелиците и битовия консерватизъм. Те се играят на организирани вечеринки от самодейци българи мохамедани. Тaзи негова дейност променя изцяло мисленето на българите мохамедани.

Но идва 9 септември 1944 г. и дружба "Родина" е обявена за фашистка организация, а Петър Маринов е изправен пред "народен съд". Съдът го оправдава, но организацията е унищожена и много нейни активни членове са репресирани.

Възрожденецът понесе стоически всички превратности на съдбата и продължи родолюбивата си дейност, като написа много краеведски материали за Родопите и родопските българи. Дочака демократичните промени в страната ни, но дори и тогава се намериха хора да го критикуват за неговата "фашистка" дейност, хора, които бяха унищожили възрожденското движение сред българите мохамедани. Той понесе и това. Никога не тръгна яростно да критикува и обвинява, но с болка споделяше някои огорчения, например кaзаното от един от най-яростните му критикари - Кирил Василев, написал дебела книга за любовта, който споделил: "Трябваше да го унищожим тоя враг."

Тепърва ще се оценява народополезната дейност на родоповеда Петър Маринов, но още отсега можем да повторим думите при рaздялата ни с него: "През целия си живот той работи за напредъка и народностното съзнание, единство и сплотеност на родопските българи: мохамедани, християни, атеисти-космополити и нихилисти".

[Back]