Създадена е политическа организация на македонското етническо малцинство в Гърция

Стоян Г. Бояджиев

в-к "Македония", брой 5, 3 февруари 1999 г.

В. "Македония" своевременно отбеляза създаването на обществена организация в Егейска Македония под името "Виножито" (Небесна дъга). Тази организация понастоящем се е оформила като политическо движение. В издадения Политически манифест в чл. 1 тя се определя, както следва:

"Виножито" е политическа организация на македонското етническо малцинство, което живее в границите на гръцката държава и участва в политическия живот във вътрешноспа на страната като организация на етническите македонци."

В публикуваните "Организационни принципи" се казва, че всеки гръцки гражданин, който приема Политическия манифест и Организационните принципи, може да членува във "Виножито"! Не се допуска членуване в друга политическа партия. В "Организационните принципи" е предвидено свикването на редовен конгрес всеки две години. До свикването на Първия конгрес партията се ръководи от конференцията. На 19.01 1997 г. бе свикана Втората конференция в гр. Лерин. Присъствали са 76 делегати - пратеници на местни организации. Конференцията е избрала на леринската си сесия Централен съвет от 19 души. На сесията си в гр. Воден на 26.1.1997 г. Съветът е избрал 6-членен политически секретариат, икономическа комисия и издателски съвет. Централният съвет е изключил от организацията двама души делегати - Пасоис Траянос и Притскас Христос, по причина на противоположни виждания в национално политическо отношение.

На Леринската сесия е бил изработен Политически манифест, който ясно посочва целите и задачите на тази политическа организация на славянското население в Гърция. Поради политическата значимост на този манифест от 44 члена в следващ брой на в. "Македония" ще поместим най-важните положения в същия. От запознаването с този манифест читателят ще може да получи пълна представа за значението, ролята и политическите цели на тази първа политическа организация на славянското население в Егейска Македония.

Съгласно решение на сесията е започнало издаването на списание "Нова зора", орган на организацията. То се издава на гръцки, македонски и английски. Поместваме факсимиле от бр. 1 на списанието.

[Back]