Политически манифест на организацията "Виножито" в Лерин

Стоян Г. Бояджиев

в-к "Македония", брой 6, 10 февруари 1999 г.

В бр. 5 на вестника съобщихме за създаване на политическа организация на македонското малцинство в Гърция. На Леринската сесия на Централния съвет на организацията е приет  "Политически манифест", в който са посочени целите на тази организация.

"Виножито" определя себе си като политическа организация на македонското малцинство, живеещо в границите на гръцката държава и участващо в политическия живот на страната като организация на етническите македонци. "Виножито" се вдъхновява от борбата за етническо и социално освобождаване, водена от илинденските революционери, от ВМРО-централисти, и пази спомените за борците на македонското национално движение. "Виножито" смята, че нарицателните двуезични, тукашни македонци, славяни, славофони, българи се употребяват от гръцката политическа система в борбата им срещу етническите македонци. Организациятя се бори за добиване на всичките малцинстввни права, които произлизат от гръцките международни договори. Дава се пълна подкрепа за политическа интеграция и разширяване на обединена Европа, която е и нейна мечта. Тя е за запазване на съществуващите държавни граници независимо от историческите неправди от миналото. Особено се подчертава искането за безусловното връщане на етническите македонски емигранти - политически емигранти и т. нар. деца-бежанци, преустановяване отнемането на гражданството от държавните власти на икономическите емигранти (печалбари) и възстановяване на отнетите права. "Виножито" иска възстановяването на истинските народни наименования (топопоними) на населените места. Подкрепя икономическата и административна децентрализация и се противопоставя на днешната "атинска държава" - израз на автократизъм. Поддържа борбата на турското национално малцинство в Тракия и е за отделянето на гръцката православна черква от гръцката държава. Противопоставя се на политиката на насилствено променяне на демографския облик на Егейска Македония чрез заселване на т. нар. репатрирани гърци. Иска промяна на избирателния закон, въвеждане на пропорционалния принцип при гласуването и премахване на 3-процентната бариера. Обявява се срещу гръцката политика на подкрепа на сръбския експанзионизъм, доктрината на "измисляне на неприятеля", политиката спрямо турската държава, създаваща опасност от война.

Манифестът засяга и редица други проблеми от вътрешнополитическо и международно естество и завършва с декларацията, че "Виножито" ще сътрудничи на дружествата и организациите на македонците в съседните земи и света в духа на Декларацията на обединените нации и в съгласуваност за запазваме принципите и интегритета на организацията.

Това е накратко съдържанието на политическия манифест от 44 абзаца, в които се излага програмата на "Виножито". Засега няма никаква реакция от страна на гръцките официални власти, тъй като те са в неудобното положение на осъдени в Страсбург, задето не разрешаваха регистрацията на Македонския културен център в Лерин.

[Back]