Волята за промени и воденичният камък на миналото...

Иван Загоров

в-к "Македония", брой 7, 17 февруари 1999 г.

Един факт: посещението на двама представители на Македонските патриотични организазии (МПО) от САЩ и Канада в Скопие размести пластовете на толкова грижливо подрежданата македонистична идеология. Двамата висши функционери Любчо Топчев, брат на убит от сърбокомунистическия режим член на ВМРО и сам лежал е прословутия затвор "Идризово", сега член на ЦК на МПО, и д-р Любомир Тодоров, роден в Скопие, на четири години напуснал заедно с родителите си страната, днес 37-годишен зам.-председател на МПО и главен редактор на в. "Македонска трибуна" в САЩ, имаха много официални и неофициални срещи. На тях те говориха открито, свободно и с отговорност за истината, същността, характера и целите на МПО. Срещите им в Министерството на изселничеството, в Македонската православна църква, в Щип и изявленията за медиите послужиха като лакмус за готовността на обществото да се срещне с дълго прикриваната истина. За първи път от 50 години насам в Р Македония ясно и високо се заявява, че "македонският език" е отстъпление от свети-Климентовите традиции, че понятието "македонец" обхваща всички етноси, населяващи страната, че Тодор Александров и Иван Михайлов са продължители на делото на илинденци, че съвременната история на Македония без тяхното дело е осакатена, фалшифицирана и подменена. Посещението на двамата функционери на МПО подсказа и един интересен процес. Слепият сърбокомунистически фанатизъм се прелива от страниците на в. "Нова Македония" към страниците на в. "Македония денес". Докато новото ръководство на "Нова Македония" възприема линията на една умерена обективност и дори отвреност по "спорните" теми на страната, в коментарите и начина на поднасяне на информациите от "Македония денес" личи, че този вестник се превръща в стожер на досегашната политика за промиване на мозъците по терка на белградско-коминтерновските клишета. В същия дух са и претрупаните с фактология, събирана от старите разузнавателни служби, текстове в седмичника "Фокус", където под една по-артистична форма, но също така язвителна тоналност се внушава дълбок негативизъм към всяка стъпка на новите власти.

Внезапното признаване на Тайван от страна на Р Македония развихри страстите, поляризира политическия елит, внесе съмнение в почтеността на министрите, представители на Демократическата алтернатива, към премиера Любчо Гворгиевски, но повдигна пред външната политика на републиката кардиналния въпрос за лобизма по света в полза на македонската кауза. Въпросът коя велика сила стои твърдо зад целостта и новата власт в Р Македония, продължава да е открит и след посещението на Любчо Георгиевски в САЩ.

Едно е извън съмнение. В Македония текат едновременно два мъчителни и бавни проеса. Единият е вътрешнополитически. Той е свързан със заявената воля за цялостна ревизия на същността на ценностите, създавани през последните 50 години, а другият е външнополитическата ориентация и осъществяване на практика на заявената от премиера политика за "позитивна енергия" към съседите.

не е трудно да се разбере по колко видими и невидими пътища се противодейства на тези жизненоважни за бъдещето на държавата тенденции.

[Back]