10. МИЗАНТРОП, ПРЕВЪРНАТ В ИКОНА

Бездушният сръбски послушник никога не е намирал достатъчно сили, за да прояви малко човещина към онези невинни жертви от средите на македонските интелектуалци, които заплатиха с живота си своето родолюбие. Посочихме, че за редица от тях той определено носи и лична вина (Трайчо Чундев, Георги Киселинов, Венко Марковски...).

През 1953 г. Конески завежда съдебно дело срещу Киселинов за обида, макар че е трябвало да стане обратното. Младият Блаже е преписал десетки страници от него, но знаейки, че властта е зад плагиата, той започва да съди Киселинов за "клевета", с което той окончателно пада в очите на по-голямата част от македонските интелигенти. Малко преди смъртта си Конески публикува стихотворението "Молитва за от лоши снища". В него има такъв стих: "Яс сум пред господа крив". Но освен пред Господа той е забравил, че е крив и пред народа. В началото на 1945 г. той пръв предлага погубването на философа Димитър Гюзелов и на инженера Димитър Чкатров. Шест месена по-късно първият е обесен, а вторият - разстрелян.

Съшият този монструм впоследствие е превърнат в светец, в икона. Подобни светни-диаболици от една страна са се снимали с деца и цветя, дори са писали стихове и проза, а, от друга, безмилостно са убивали хиляди невинни хора (Сталин, Мао Цзе Дун, Джилас...).

Възникват отново много въпроси защо през 1944-1945 г., а и по-късно, са пострадали само онези, които са представители на българската култура? В Македония до 1912 г., когато тя е била още в границите на Турция, техният брой е съставлявал 95 процента и само незначителен брой хора са били свързани с пропагандите на Гърция и Сърбия. Защо през 1945 г. или по-късно не е репресиран Злате Биляновски, сръбски четник от 1942-1943 г.? Нещо повече, след 1945 г., той е признат за "партизанин" и става висш функнионер. Защо не е репресиран Божидар Видоевски, също сръбски кралски четник, днес професор и също академик не само на Македонската, но и вече на Сръбската академия на науките? Защо не е репресиран Харалампие Поленакович, който никога не е криел своето чувство на великосърбин? Защо например не е разстрелян Методийе Соколовски (внук на Глигор Соколович, братовчел на Конески), който в периода 1941-1944 г. е бил сръбски четник и разузнавач на кралския генерал Дражич. От есента на 1944 г. обаче той естествено е преминал в лагера на партизаните-комунисти. Защо не е репресиран, в края на краищата, и самият Конески, след като най-открито се е застъпвал за непроменена сръбска азбука. В същото време обаче е арестуван, вкаран в затвора и пребит до смърт Киселинов, и то заради една единствена буква (Ъ), която минава за типично "българска"! (Друг е въпросът, че типично български са повечето от буквите, в македонската, сръбската и руската азбука.)

[Previous] [Next]
[Back to Index]